duminică, 29 noiembrie 2020

Miros de usturoi..Sf Andrei

 

Cand eram mica,imi aduc aminte ca in seara de sf Andrei,mama ne invata sa punem usturoi la geam ,la usa  si ne trimetea si la animale sa dam cu usturoi pe pragul usii!☺ Agata o mana de busuioc deasupra usii si in sfarsit intram in casa!!Cu nasul inghetat☺ si cu un miros teribil de usturoi pe manutele rosii de frig!!Mama a fost o femeie credincioasa,nu se ducea prea des la biserica,dar mi-o aduc aminte ca se ruga,singura in camera de ,,curat"☺!Credinta ei era acea credinta a tuturor femeilor de atunci:Dumnezeu!!
Nu stiu cum dar acel obicei  l-am urmat si eu cand m-am mutat la casa mea☺!Poate credinta sau poate obiceiul..
Cert este ca mi-am invatat baietii sa faca acelasi lucru!!
Este doar o forma de protectie cu gandul,cu cuvantul si cu fapta!Este credinta ,acea credinta in Dumnezeu!
Traditiile de iarna incep cu sfantul Andrei si cu miros de usturoi!!☺
Mai intodeauna a fost luna plina de sf Andrei,si imi aduc aminte de gerul de afara si zapada care sclipea in mii de stelute in lumina luni!!
Fie ca sf Andrei sa ne proteje


ze casele!🙏🙏..

Sunt doar traditii poate uitate,sunt amintiri dar inca de pe acele vremuri ,parintii nostri ,mamele ne aratau ca putem fi ,,pazitorii",familiei,a casei si a bunurilor noastre!
Sa nu uitam ca gandul este energie,si cuvantul fapta! 
Asa cum tunetul se aude dupa ce lumina fulgerului deja s-a vazut,asa si gandul devine fapta atunci cand il pui in practica!
Obiceiuri ,traditii care deschid sarbatorile iernii,toate pline de semnificatia credintei!
Se spune ca ceea ce crezi aceea ai!
Traditiile ,in afara faptului ca au un iz de basme,duc mai departe in felul lor ideea ca Tu ca Om ,poti sa faci multe...fiind ceea ce faci!!Mihaela .

marți, 17 noiembrie 2020

Am avut timp!!

 Am avut timp!!!Da, am avut timp sa cresc,sa invat la o scoala frumoasa!!Am avut timp sa iubesc si sa ma indragostesc,sa incheg o familie,sa muncesc sa alerg..Am avut timp sa imi cresc copii visand la cat de bine vor fi,am avut timp sa cert si sa ma cert cu mine insami!!Am avut timp sa iert sa urasc,sa doresc!!A fost timp si pentru rugaciune catre Dumnezeu,catre sfinti,am avut timp sa iubesc mirosul crinilor,sa iubesc trandafirii,sa ma uimesc  si sa fiu uimita!!Sa vad minuni in jurul meu,sa recunosc viata in orice,in copaci in pasari,in ape in pamantul reavan..Am avut timp sa admir frumusetea cerului,sa vad culorile rosiatice ale apusului,razele rasaritului!!Am avut timp sa compatimesc,sa daruiesc...Si pentru toate acestea multumesc!🙏Dar...

Nu am avut timp sa ma iubesc pe mine in toate acestea!!Sau poate nu am vrut sa imi dau timpul de a ma iubi,de a vedea ca Eu sunt cea care admira,se minuneaza iubeste,iarta...Nu mi-am dat timp sa ma iubesc,crezand ca viata este doar in afara mea!!In tot ce ma inconjoara,fara sa vad ca de fapt eu eram parte din acest tot din aceasta viata!!Nu ,nu mi-am dat timp sa stau doar cu mine,sa imi vad frumusetea,sa imi vad greselile,sa imi vad bunatatea!!Nu mi-am dat timp!!Si timp nu iarta!!😕Nu te asteapta,cum asteptam eu bucuria de a realiza ceva,timpul nu te mangaie cum am mangaiat,nu te traieste...ci traieste prin tine!!

Da nu am avut timp de mine sa ma iubesc crezand ca timpul ma iubeste,crezand ca timpul ma asteapta!!Dar timpul doar se grabeste,sa traiasca prin tine si atat!!

Mihaela T Bordea17/11/2020 Civitavecchia