joi, 24 decembrie 2020

Craciun plin de iubire


 Craciunul!!☺💜Bucurie,lacrimi dorinte primire,daruire!!Nasterea sperantei care duce catre credinta,nasterea credintei care duce la fiintare!!Nasterea lui Isus ,lumina calauzitoare,vindecare iubire viata!

De craciun moare cate putin sufletul celui care nu primeste,moare cate putin cel ce nu daruieste!Dar se aprinde flacara inimii atunci cand dai ,dai un zambet ,dai un cuvant bun,dai...dai din ceea ce esti!!

Daca e sa nu primim ceva de craciun ,atunci sa nu primim disperarea,daca e sa nu daruim ceva de Craciun atunci sa nu daruim lacrimi decat de bucurie!Iar daca e sa pierdem ceva atunci sa pierdem:

Trecutul care s-a dus,sa pierdem razboiul cu noi insine,sa pierdem furia,saracia sufletului!Sa pierdem lupta fara rost,sa pierdem galceava,sa pierdem neputinta!!

Sa deschidem azi usa Crăciunului  primind lumina  din ochii copilului care zambeste de bucurie,sa primim tremurul mâinilor mamei cand isi îmbrățișează fiul,sa primim lacrimile de multumire a celui caruia i-am dat,sa primim impreunarea mâinilor in rugaciunea tacuta a celui mangaiat...Fie ca acest Craciun sa ne invete sa primim,sa ne invete sa daruim!!Craciun binecuvantat!!

Mihaela.

marți, 8 decembrie 2020

Adevarul...

 Sunt atatea lumi!!Sunt atatea ganduri,

Sunt atatea  seri ,nu le stie nici macar vantul!!!

Sunt atatea iubiri,sunt atatea sclipiri!!

Nu le cunoaste nici macar pamantul.

Au fost si ieri vor fi si maine.

Sunt atatea idei!!Si tot atatea ganduri. Unde sunt eu??Unde esti tu??Sunt atatia Eu si sunt atatiaTu..

Infinitate...unde incepi si unde te termini??...Sunt atatea seri!!!!🤔

Seara frumoasa sa avem ..in atatea infinituri...Mihaela.Civitavecchia..decembrie 2020

Cineva imi spunea:Basta ca adevarul unuia nu este impus!!

E adevarat??Nu stiu,Eu doar expun o parere a mea un gand ,la celalalt capat este ascultatorul care are liberul arbitru de a rezona sau nu cu ceea ce am expus!

Cand impui  un gand aceasta devine o forta,care mai intai actioneaza asupra celui caruia i sa impus,apoi reactioneaza asupra ta insuti,pentru ca un gand se dezvolta,creste!!De la tine poate pleaca cu forma iubirii,dar dincolo la celalalt capat poate este inteles in alt mod!!Oricat ai incerca sa il trimiti cu si din iubire,dincolo nu ajunge cu aceeasi frecventa,cu aceeasi vibratie!Receptorul cel care primeste ,il adapteaza la frecventa si vibratia lui!!

Exemplu:O femeie obosita se aseaza pe bordura unui trotuar sa se odihneasca,isi lasa palaria jos ca si cum ar spune:,,Of!!ce caldura si ce oboseala!"

Unii trecatori poate gandesc ca e obosita,altii ca ii este rau iar altii actioneaza ca si cum femeia ar ,,cersi" un banut!☺ Deci unde este adevarul??

Fiecare are dreptate in felul lui,in adevarul gandului sau!!Cand femeia expune adevarul sau,ceilalti au libertatea de a fi pe frecventa ei sau nu!!

Asa ca adevarul tau doar tu il stii,doar tu il traiesti pina cand nu incerci sa il expui sau sa il impui...


December

 Decembrie,luna magica!!Da este luna magica mai intai de toate pentru cadourile care se fac copiilor,celor dragi sau cunostintelor noastrre.

Este luna magica pentru ca se incheie un an si ne pregatim pentru venirea altui an,care de fapt inseamna un nou ciclu in universul nostru! Pe 22Decembrie este echinoctiul de iarna,totul intra in repaus,in vindecare refacere,pamantul se odihneste,se pregateste pentru insamantarea din primavara!

Dar sa revenim la magia noastra,☺ daca in timpul unui an nu am avea o perioada de magie totul ar fi extenuant,obositor si atunci s-au ,,facut"☺ sarbatorile,timp de odihna si bucurie mentala!Decembrie contine in ea,sarbatoarea nasterii Domnului,sarbatoare care de fapt incepe cu prima ninsoare!Se spune ca in aceasta luna cei trei magi au fost condusi de o stea catre locul nasterii lui Isus!Asta arata  dorinta omului de reinnoire,dar ca sa te reinnoiesti trebuie sa ai un timp de odihna!Si atunci steaua calauzitoare reprezinta noua dorinta,noul vis,pentru noul an!Este magica luna decembrie pentru ca ai terminat cu recolta anului,ai facut depozite(in suflet in minte),si acum cauti o noua cale un nou inceput ca sa fii ceea ce esti!Este timpul povestilor pentru cei mici,povesti care mai tarziu (cand vor fi mari) le vor ,,ghida" intr-un fel credinta,este timpul miracolelor caci povestile spuse aduc miracole(credinte,iubire,manifestare).Din punct de vedere pshic este timpul implinirilor  sau a eliberarilor!Nu mai ai ce sa recoltezi,si atunci elimini ce nu ai facut sau cauti noi idei !Este luna magica pentru ca copilul care inca suntem☺,are timp sau isi face,pentru a bucura copilul de linga noi!

Este timpul  magiei pentru ca batranul,isi spune realizarile sau esecurile printr-o poveste cu talc!Si in sfarsit este timpul magiei pentru ca se naste in fiecare speranta!!Daca anul ce se incheie nu a fost asa cum ne asteptam ,atunci se naste speranta,credinta ,gandul ca anul ce vine va fi mai bun si asta este o ,,temelie-baza" cu care incheiem anul!Este timp magic pentru multumire ,pentru bucurie!!

Deci sa facem magia lui Decembrie sa continuie cu povesti cu talc☺,cu daruri facute si cu vise si sperante noi pentru an ce vine!


Deci magia,miracolul este in noi,in fiecare gand sau actiune care o facem pentru ca ea (magia) se naste din speranta!!

Pilda celor patru lumânări! 


– Patru lumânări ardeau încetișor, și dacă ascultai cu atenție puteai chiar să le auzi vorbind:

Prima a spus: Eu sunt Liniștea. În ziua de astăzi oamenii au uitat că pot face parte din viața lor. Flacăra s-a micșorat din ce în ce mai mult și s-a stins. Apoi a vorbit cea de a doua:


– Eu sunt Credința. Oamenii spun că pot să trăiască foarte bine și fără mine, nu cred că mai are vreun rost să ard. Când a terminat de vorbit, și aceasta s-a stins.


– Eu sunt Iubirea, a spus cea de a treia. Nu mai am putere să ard, oamenii mă dau la o parte ca pe un lucru fără valoare, ei uită să-i iubească chiar și pe cei mai apropiați oameni din viața lor…

O adiere blândă care trecea pe lângă ea a stins-o fără să vrea.


Un copil a intrat în încăperea unde mai ardea o singură lumânare, și văzându-le pe celelalte trei stinse, a început să plângă.


-Voi ar trebui să fiți mereu aprinse… Cea de a patra lumânare i-a șoptit ușor:

-Nu-ți fie frică, atât timp cât eu ard, le putem reaprinde pe celelalte. Eu sunt Speranța!

Cu ajutorul ei, copilul le-a reaprins și pe celelalte.

.....Asta este magia lui Decembrie!!speranta,credinta,povestile cu talc,credinta ca va fi si vom fi mai bine!☺💜

duminică, 29 noiembrie 2020

Miros de usturoi..Sf Andrei

 

Cand eram mica,imi aduc aminte ca in seara de sf Andrei,mama ne invata sa punem usturoi la geam ,la usa  si ne trimetea si la animale sa dam cu usturoi pe pragul usii!☺ Agata o mana de busuioc deasupra usii si in sfarsit intram in casa!!Cu nasul inghetat☺ si cu un miros teribil de usturoi pe manutele rosii de frig!!Mama a fost o femeie credincioasa,nu se ducea prea des la biserica,dar mi-o aduc aminte ca se ruga,singura in camera de ,,curat"☺!Credinta ei era acea credinta a tuturor femeilor de atunci:Dumnezeu!!
Nu stiu cum dar acel obicei  l-am urmat si eu cand m-am mutat la casa mea☺!Poate credinta sau poate obiceiul..
Cert este ca mi-am invatat baietii sa faca acelasi lucru!!
Este doar o forma de protectie cu gandul,cu cuvantul si cu fapta!Este credinta ,acea credinta in Dumnezeu!
Traditiile de iarna incep cu sfantul Andrei si cu miros de usturoi!!☺
Mai intodeauna a fost luna plina de sf Andrei,si imi aduc aminte de gerul de afara si zapada care sclipea in mii de stelute in lumina luni!!
Fie ca sf Andrei sa ne proteje


ze casele!🙏🙏..

Sunt doar traditii poate uitate,sunt amintiri dar inca de pe acele vremuri ,parintii nostri ,mamele ne aratau ca putem fi ,,pazitorii",familiei,a casei si a bunurilor noastre!
Sa nu uitam ca gandul este energie,si cuvantul fapta! 
Asa cum tunetul se aude dupa ce lumina fulgerului deja s-a vazut,asa si gandul devine fapta atunci cand il pui in practica!
Obiceiuri ,traditii care deschid sarbatorile iernii,toate pline de semnificatia credintei!
Se spune ca ceea ce crezi aceea ai!
Traditiile ,in afara faptului ca au un iz de basme,duc mai departe in felul lor ideea ca Tu ca Om ,poti sa faci multe...fiind ceea ce faci!!Mihaela .

marți, 17 noiembrie 2020

Am avut timp!!

 Am avut timp!!!Da, am avut timp sa cresc,sa invat la o scoala frumoasa!!Am avut timp sa iubesc si sa ma indragostesc,sa incheg o familie,sa muncesc sa alerg..Am avut timp sa imi cresc copii visand la cat de bine vor fi,am avut timp sa cert si sa ma cert cu mine insami!!Am avut timp sa iert sa urasc,sa doresc!!A fost timp si pentru rugaciune catre Dumnezeu,catre sfinti,am avut timp sa iubesc mirosul crinilor,sa iubesc trandafirii,sa ma uimesc  si sa fiu uimita!!Sa vad minuni in jurul meu,sa recunosc viata in orice,in copaci in pasari,in ape in pamantul reavan..Am avut timp sa admir frumusetea cerului,sa vad culorile rosiatice ale apusului,razele rasaritului!!Am avut timp sa compatimesc,sa daruiesc...Si pentru toate acestea multumesc!🙏Dar...

Nu am avut timp sa ma iubesc pe mine in toate acestea!!Sau poate nu am vrut sa imi dau timpul de a ma iubi,de a vedea ca Eu sunt cea care admira,se minuneaza iubeste,iarta...Nu mi-am dat timp sa ma iubesc,crezand ca viata este doar in afara mea!!In tot ce ma inconjoara,fara sa vad ca de fapt eu eram parte din acest tot din aceasta viata!!Nu ,nu mi-am dat timp sa stau doar cu mine,sa imi vad frumusetea,sa imi vad greselile,sa imi vad bunatatea!!Nu mi-am dat timp!!Si timp nu iarta!!😕Nu te asteapta,cum asteptam eu bucuria de a realiza ceva,timpul nu te mangaie cum am mangaiat,nu te traieste...ci traieste prin tine!!

Da nu am avut timp de mine sa ma iubesc crezand ca timpul ma iubeste,crezand ca timpul ma asteapta!!Dar timpul doar se grabeste,sa traiasca prin tine si atat!!

Mihaela T Bordea17/11/2020 Civitavecchia


luni, 26 octombrie 2020

Fularel si totosei😏


 Ei da!!Chiar asa!!Toamna, un anotimp frumos,care a venit si pe la mine☺,cu doua ,,codite" de gutui la  coada ochiului,chiar este un anotimp de trait asa cum vrei:caldurica in suflet,liniste in minte ,prezenta in fiecare clipa si un pic de ,,visare"!Nu ,nu sunt nebuna daca visez ca sunt inca fata cu codite si fundite!!Coditele chiar le am,☺,s-au ridicat din par ajungand acolo unde ,,toamna" vietii le-a indrumat!Si da am ,,totosei"☺ in picioare crosetati de soacra mea anul trecut(cu iubire pt fiica ei,dar eu i le-am furat😏 multumindu-i!!)De iubit!!!Pfuiiii ,parca zici ca acu-ii 😬 dragostea mare!!Mdeh ..omu la batranete o ia razna!!..


O sa imi crosetez un fularel  poate imi ascund nasucul in el si visez la lucruri de basm ce le pot realiza!!

marți, 13 octombrie 2020

Samanul din mine!!

 In fiecare   femeie exista un ,,vraci", un saman care stie sa vindece care stie sa se roage,care stie sa fie in armonie cu divinitatea!!!

.....Era o zi de toamna insorita in ,,Italia mea",frunzele copacilor se colorau in cele mai intense culori ale curcubeului.Verdele mat ,sters se impletea cu galbenul auriu!!Norii albiciosi lasau dare de ,,lapte" in urma lor pe un cer albastru luminat.

Dupa ce primisem telefonul de la sora mea,ca unul din fii mei avea ,,probleme" am inceput sa ma rog in gradina plina de maslini.Am pus mana instinctiv pe un maslin tanar cred ca avea 5-6 ani zicand:

Tu ,copacelule care ai radacinile in pamant transmite te rog energia rugaciunii mele catre fiul meu!Stiu ca apa din pamant este un canal de transmitere ,asa ca du iubirea si dragostea mea pina in Romania,la fiul meu!..Lacrimile imi curgeau pe obraz dar in inima mea stiam ca pamantul m-a ascultat!!Am multumit acelui copacel si am plecat linistita la treburile mele incredintata ca totul va fi bine...

Mai tarziu(peste 10ani),am aflat ca intradevar poti comunica cu energia copacilor si a mamei pamant,atunci am facut-o instinctiv ,inconstient,acum stiu constienta!!!!

Intradevar a doua z am primit telefon ca totul s-a rezolvat!!

Crede in puterea ta interioara,in intuitia ta care stie cum sa te conduca!!

Credinta,credinta si dragostea uneste totul facand lumea un Unu ....in fiecare mama exista un vraci,in fiecare femeie exista o vindecatoare!!🙏💜☺ Mihaela.


,,

duminică, 11 octombrie 2020

Unde sa te cauti pe tine?!!!

 ,,In primul rand la valori"!..zice un om minunat Felicia (Rivadu)..

Cand eram mica mama ne spunea mereu :,cinstea este comoara cea mai de pret a voastra"...Eram patru fete,si mereu ne repeta asta!La inceput am crezut ca cinstea era sa nu furi,mai tarziu am adaugat si sa nu spui minciuni,apoi crescand i-am dat ,,cinstei" multe ...

....Onestitate=Cinste,  a fost unul din cele doau principii de viata care m-au ghidat!Am incercat sa nu ma,,fur" ,pe mine de nimic si sa nu imi iau dreptul de a fi asa cum sunt!Am incercat in viata pina acum sa nu ma mint cu ceea ce pot sau nu!!Mi-am recunoscut greselile transformandu-le in invataminte ..simple..

...Cand lucram in ,,Italia mea" la acel senator , am vazut pe masa din bucatarie un vas ca o scoica plin cu bomboane!!Zilnic culorile hartiei de la bomboane imi faceau cu  ochiul,dar ,,cinstea; era la ea acasa in sufletul meu !..dupa o saptamana vine  mama si fiica (la care lucram) si imi aduce farfuria scoica cu toate bomboanele zicandu-mi:

-Mimi sunt ale tale!Le-am numarat in fiecare zi si nu a lipsit nici una !Brava esti de ,,fiducia"!(de incredere)

Am multumit lund farfuria si aruncand continutul in fata lor la gunoi!..

Cred ca m-am simtit jignita in sinea mea dar am aruncat bomboanele ..si ele nu au zis nimic,au ramas cu gura cascata ,dupa un timp de tacere(2--3 minute),care parea ca nu se mai termina,au plecat susotind!

Da!!!Cinstea..a fost si este unul din cele doua principii care m-au ghidat!!Si cand esti cinstit cu tine nu poti fi altfel cu ceilalti,chiar daca uneori aceasta,,cinste",aduce si altceva.

Cinstea si viata nu ti le da nimeni..inapoi!


miercuri, 7 octombrie 2020

 💜🤗,,Pe cerul innorat al vremii mele ,e vantul lin ce-nvarte roata vietii!!In casa gandului meu si in casa dimenetii ce apune!!"..😉

,,Seara frumoasa de toamna,liniste,pace si un apus ce sclipeste in unduielile valurilor marii!!Unde esti tu,Tincuta?!!In ce cotloane ale inimii stai??'.si gandul imi zboara din nou la credinta,la credinta mea!..

2008 un an in  care am pierdut dar si castigat un inger!!,,Sf fecioara,tu care ai facut atatea minuni nu ma lasa ajuta-ma sa ajung la mama sa o mai vad macar odata.'"..Vantul batea lin si parca vroia sa imi stearga lacrimile de pe obraz,trandafirii de la poarta casei ,unde se aratase ,,Maicuta Domnului",raspandeau un miros care imi inunda inima!!(Nota:In orasul unde stau Civitavecchia,s-a aratat sf Maria!Este o biserica unde statuia cu lacrimi de sange este expusa,uar casa unde s-a gasit aceasta statuie era in drumul meu catre restaurant!)

..,,Vantule ,draga du ruga mea catre inalt!!",am zis si am ners catre munca cu inima franta ca nu puteam sa ajung acasa in Romania sa imi vad mama poate pentru ultima oara!!..Dar credinta mea,si El,mi-au trimis oameni buni in cale, oameni...atatia iameni Doamne!!🙏💜...

Cere si ti se va da,bate si ti se va deschide!!asa zice in Biblie...si eu am cerut,am primit!!!...Multumesc Doamne ..pentru credinta mea!

Tot ceea ce scriu ,scriu pentru a arata intr-un fel simplu ca viata este minunata,ca tot ceea ce doresti poti avea doar dupa credinta ta!!Va multumesc celor ce gasiti in aceste randuri acel,,ceva" care sa va indrume..spre voi!!Mihaela.


 

Coborâți in sufletul vostru si priviți-va! Nu uitați Dumnezeu nu îi alege pe cei desăvârşiți ,ci îi desăvârşeşte pe cei aleşi !

...M-am dus cu credinta si cu un ,,foc" in inima sa caut de munca in,,Italia mea",caci  gandeam ca pot mai mult decat ceea ce faceam atunci!

..-Si in afara de aceste diplome mai ai si altceva???  . Ma intreba o cucoana cam grasuta din spatele tejghelei,dupa ce eu ii prezentasem curiculum,in italiana ei abia soptita.

Am ingaimat un,,non ho capito bene",nestiind la ce se referea ,iar ea imi spune aproape cantand:

-Ai pe cineva acolo sus care sa se roage pentru tine??

-Da,Dumnezeu!!si am plecat cu lacrimi in suflet dar cu o credinta nezdruncinata in inima ca voi putea! Peste catva timp,ajung sa lucrez (2saptamani trecusera de la intalnirea cu cucoana),chiar la acel restaurant,si tam nesam sunt apreciata,pentru ceea ce fac ce sunt,nu pentru diplomele mele!!

Cucoana care ma luase cam tare era mama patronului si auzise ca in bucataria restaurantului a venit o ,,romanca bravissima"  si vine sa ma cunoasca!Cand ma-vazut ,si-a adus aminte de mine si mi-a zis cu vocea ei cantareata:,,Dio non sciegle  i santi,ma santifica i poveri!!;.. Intr-un final am inteles ca daca era voia lui Dumnezeu ca sa lucrez acolo nu erau necesare diplomele de studiu ci doar credinta mea in El

Crede in tine,crede in puterea ta si daca tu crezi atunci Dumnezeu te va ajuta!!🙏💜 Mihaela T Bordea.


Intr-un final am inteles ca 

Daca am calatori numai in zile frumoase!!💜


 Prima  mea calatorie cand eram mica a fost si primul meu sfat de la viata!Imi aduc aminte ,parca ar fi ieri ,pe fetita micuta ,creata cu ochii mari bulbucati  catre ,,lumea de afara" si cu nasul strivit de geamul trenului!Sa fi avut 4-5 anisori cand bunica (mamucaia),cum ii spuneam noi,m-a luat cu ea  in prima mea calatorie departe de casa!Afara ploua,batea vantul si era un frig de iti ingheta oasele!Doar inima mea micuta era plina de o caldura puternica caci,,vedeam " lumea!!

Aglomeratia de pe strazile Galatiului mi se parea ceva extraordinar,iar pietrele care pavau strada ma minunau!Copilul care eram privea cu voiosie catre vitrinile magazinelor si catre oamenii care se inghesuaiau la rand!!

-E ,bunica daca era soare si frumos mergeam sa iti arate mamuca multe lucruri frumoase!💜Zice bunica tinandu-ma de mana strans,ca nu cumva ,,filusa"(asa imi zicea ea),sa scape cine stie pe unde!Mamucaio dar e frumos si asa!!imi venea sa ii strig!!Ca un copil cuminte,ma uitam la curcubeul format intr-o baltoaca in timp ce asteptam cu bunica la o coada imensa!

Frunzele ruginii cadeau pe pavajul din pietre formand un covor viu,m-am aplecat si am vrut sa iau o frunza de jos sa ii vorbesc!!Dar frunza nu se deslipea de piatra pamantului!Si atunci bunica m-a tras catre ea ,caci trebuia sa mergem inauntru in magazin!!...Daca ar trebui sa calatorim doar cand e soare nu am vedea frumusetea ploii,daca ar fi doar soare curcubeul nu s-ar forma si...calatoriile sunt frumoase,chiar daca ploua!Depinde de tine ce vezi,ce simti!Copilul vedea frumusetea simplitatea,viata!!!....

Asta este prima mea amintire ,referitoare la calatorii si de atunci chiar daca-i frig chiar daca ploua eu ma bucur mereu...de o alta calatorie!!

miercuri, 30 septembrie 2020

Am facut ..bine!!

 

Poveste INCREDINTATA CA AM FACUT TOTUL BINE
Cand eram mica 5-6ani cred,mama ne-a lasat singure si noi am inceput sa ne jucam dea printesele luind din lada cu rufe(aveam o ladita mica pt rufe ,nu un sifonier☺,care era afara sub corcodus, deoarece mama zugravea casa),furouri haine si pantofi de ale ei!!Ne jucam dea printesele si era frumos!Dupa un  timp a venit mama si ne-a certat,(cu zambetul ascuns🤔) si ne-a pus sa punem rufele la loc paturele cum au fost!!Noi cuminti le-am pus inapoi ...PATURELE...CUM AU FOST!!☺(asta inseamna ca nu in ordinea care le pusese mama ,ci doar paturele!!ordinea nici macar ea nu si-o aducea aminte,ci doar paturele!!Am terminat treaba si am uitat si de printese,si de cearta si de ,,paturele"☺ ..Rezultat??!!!Gandeste,creeaza ce iti doresti,apoi revino in lumea reala stiind ca ai pus totul asa cum trebuie!!..azi 15sett2020
Caci daca ai facut ce trebuia indiferent de ordinea care era,nu te mai intorci sa le pui in ordinea mamei,nu te interebi cum erau ,ci doar le faci,le-ai facut..paturele!!!lasa totul in seama mamei(creatiei) ea stie 


cum!!!🙏☺💜

luni, 28 septembrie 2020

Poveste...pentru Elena!!💜


 

PENTRU ELENA
O sa iti spun acum povestea buhaiului de balta!!☺ nu rade si el are povestea lui!
A fost odata un buhai de balta,pentru cei care nu stiu ce este le zic doar atat :o insecta,radasca,este mare cat degetul mare de la mana ta,are culoarea maroniu inchis,cu arpi bine facute ,cand le inchide sunt ca un scut,si cu un corn in frunte!!Buhaiul nostru ajunsese la varsta maturitatii si colinda toata ziulica balta ,ba sa manance ba sa exploreze,sau pur si simplu sa vada lumea baltii!!se bucura de papura inalta si se minuna de luciul apei ziua ,iar noaptea privea la stele ascuns la radacina unei papure! Intro noapte vazu ca stelele parca au cazut prin papura..asa de multe luminite erau in stufarisul baltii!!Curios din fire isi ia zborul sa vada ce se intampla,de ce stelele au cazut?!!si in zborul lui vede peste tot aceste luminite care nu erau stele...Intalneste o broasca care tocmai se pregatea sa inghita o ,,stea""..caci nu stia cum sa le numeasca.Si intreaba curios broasca:Doamna broasca ce sunt aceste stelute??Broasca suparata ca tocmai a ratat o masa ii raspunde:Buhai netrebnic!!sunt licurici si tocmai am pierdut o masa din cauza ta!!! Buhaiul nedumerit de luminite intreaba:si de ce lucesc???Sunt masculii care isi freaca aripile pentru a chema dragostea...si acum pleaca de aici uratanie!!Buhaiul nostru pleaca fara sa fie suparat pe broasca!!se gandea lla frumusetea licuricilor si a decis sa ii urmareasca!In plimbarea lui nocturna vede lisitele (rate salbatice) cum isi intind gatul unul catre altul ca intrun dans!!Mirat isi schimba privirea si vede doi cormorani impleticindu-si aripile unul cu altul scotand sunete armonioase!!Mai incolo doua lebede se oglindeau in luciul apei si dansau un dans minunat..ce poate fi????asezat pe o frunza de salcie pletoasa intreaba cu glasul lui de buhai(un glas urat si gros) :Ce este??Salcia martorul iubirii in natura ii raspunde:este dragostea!!!este iubirea...Buhaiul simte in aer iubirea simte minunea!!si isi doreste si el iubirea.dar unde sa o caute???Si chiar atunci o licurica se aseaza pe frunza linga el!!atunci buhaiul incepe sa isi frece aripile(doar asa Ii zise broasca ca fac masculii)si ce sa vezi?!!un sunet urat,ca de toba stricata iese din aripile sale..si oboseste dar mai ales se sperie!!!Licurica nimic!!nici macar nu sa speriat!!Buhaiul nostru sa indragostit lulea de licurica!!simtea ceva...nu stia ce ..dar credea ca asta e consoarta lui:licurica!Si incepe sa o urmareasca,sa faca zgomot,sa paseasca inspre ea..licurica nimic!!era acolo si nu il vedea!!deodata in zbor apare un licurici si doar cat isi freaca aripile..straluceste!!!si hop licurica se apropie de el si incep dansul iubirii:O lumina minunata care zboara..zboara..Buhaiul nost,s-a simtit tradat de licurica!!Si gandea cu voce tare!!!:Am iubit-o,i-am dat tot ce puteam si ea...ea ma inselat...Si a inceput sa plinga cum numai buhaii de balta o fac!!Un glas urat dar atat de puternic incat rasuna in toata balta.Dupa un timp ,cand buhaiul plingea mai abitir,vede linga el o forma mai micuta decat el care parca semana cu el..doar ca nu avea corn!!Aceasta aratare  incepe un dans frumos pe linga el si buhaiul se opreste din plins!!cum se opreste aratarea se opreste si ea tremurand!!Salcia,care e copacul iubirilor ii sopteste!!!Plingi in continuare ,ea e buhaita ta!!Dar buhaiul nu mai putea plinge!!era bucuros!!si atunci incepe sa cante:sunt iubit,am dreptul sa fiu iubit chiar daca de licurica am fost ranit!!!☺!!si ce sa vezi???incepe dansul iubirii,un dans mai frumos decat a lebedelor(caci el era buhai),un sentiment minunat ii apare buhaiului:sunt iubit chiar daca de alta am fost inselat...Si uite asa in fiecare seara in balta se aude primavara cantecul buhaiului!!Morala!!Daca ai iubit o data si ai crezut ca ai fost inselat ,nu a fost iubirea ta..buhaiul tau!!!☺☺☺💜💜💜canta ca buhaiul si ve vedea ca vine cine trebuie.De aceea salciile de la balta se numesc plingatoare!!!Buhaiul si-a plins iubirea la ea!!!si si-.a gasit-o ..linga ea!!

Scrisa pentru prietena mea Elena!!18/09/2019Bordea T Mihaela.Civitavecchia/Italia

duminică, 27 septembrie 2020

Noapte si vise!!

 Soarele nu te asteapta ca sa ii spui noapte buna!☺ El  se ,,inroseste"☺ de bucurie ca lasa loc lunii sa iti  aduca un somn linistit!☺💜 om bun oriunde esti pe Taramul viselor este un taram de,,paradis",caci  acolo in visele noastre ,peste dorinte se aseaza doar o adiere de vant placuta!Sa lasi mereu aprinsa flacara credintei in suflet!!Asa Dumnezeu te va gasi mai repede cand tu te pierzi in visele tale!!☺ Noapte buna om bun!!Mihaela T Bordea


Daca dorul ar avea glas si Dumnezeu l-ar auzi!!

 Mi-e dor de mine!!Da,mi-e dor de mine cand alergam desculta prin pamantul batatorit,imi este dor de lacrima care curgea pe obrazul rumenit de soare si de vant!!

A venit toamna in ,,Italia mea",imi aduc aminte si acum recolta bogata din acel an!!Era un pamant nedestelenit,nelucrat de ani de zile si noi,eu cu sotul meu am zis:vom face o recolta puternica ,vei vedea!!Nimeni nu ne-crezut !!Sunteti nebuni,pamantul asta nu va da roade caci e plin de pietre,si nu-i lucrat!

Am curatat pamantul de pietre de radacini,l-am udat in timpul liber,iar seara vorbeam cu ceea ce am semanat!!Au crescut roadele la inceput mici  si firave,apoi ingrijite au dat roade.....si cate roade!!☺💜

Lucreaza pamantul incet si cu grija si el te va rasplati ..ai grija de gandul tau,ai grija de Dumnezeu,si ingrijeste sufletul tau cu vorbe bune si amintiri minunate si de roade bune vei avea parte!!

Si da mi-inca dor si daca dorul ar putea vorbi ..Mihaela.




vineri, 25 septembrie 2020

Eu!!

 


Sunt o persoana puternica,intotdeauna am fost si voi fi!🙏💜Puterea mea nu a fost forta fizica si nici nu este!!☺ Puterea mea a fost este su va fi Iubirea si iertarea!Cand  am iubit ,forta iubirii m-a imputernicit sa urc ,,munti" care nu credeam ca ii pot urca,cand am iertat ,iertarea mi-a dat aripi sa zbor acolo unde nu credeam ca pot zbura! Iubind am creat iubire in jurul meu,iertand am eliberat ceea ce nu este al meu!Am invatat iubind sa fiu mama,am invatat iertand sa fiu prieten,am lasat la o parte durerile stiind ca iubirea imi da aripi! Doar credinta mi-a luminat ,,destinul",credinta ca el Dumnezeu este asa cum il stiu eu!Bun si iubitor!Iubesc ceea ce am trait,iubesc ceea ce traiesc,iubesc ceea ce voi trai ,fara frica caci stiu ca el,imi trimite darurile sale!!Intodeauna mi lea trimis,ca sa se manifeste in lumina,in viata ceea ce este mai bun pr mine!Stiu ca totul esze bine caci atata timp cat sunt eu sunt modul prin care divinul se manifesta prin mine!Mihaela..

joi, 24 septembrie 2020


 Doamne hai cu mine ...la munca mea!!

Atunci cand  iubesti viata,cu toata daruirea chiar daca iti vin in cale obstacole,le depasesti caci in subconstientul tau este ea:credinta..

...Trebuia sa culegem maslinele,ne rugase senatorul sa ii culegem cei 80de copaci plini cu masline.Habar nu aveam ca maslinele cresc in copaci asa de inalti cand eram mica!!Pur si simplu le inghiteam ☺ cu tot cu sambure ca bunica zicea ca ,,fac bine la stomac"! Am acceptat cu bucurie sfida si eu si sotul meu,parca muncind printre crengile maslinilor ii vedeam zambetul de care ma indragostisem lulea!!Cantam ,cantam cantecul acela :,,Si asa imi vine cateodata /Sa ma urc in varf de piatra.."☺ Undeva candva  poate ca sufletele noastre au mai cantat ..impreuna!

In ochi,on ochi mi-a intrat ,frunza sau praful sau ..cine stie!!Cert este ca nu mai vedeam,imi simteam ochiul umflat!!M-am spalat cu apa rece si m-am dus in casa cu gandul sa ma intind in pat caci ochiul era umflat rau!Am zarit o iconita,micuta si am zis:Sa se faca voia Ta!Acum ma culc dar cand ma scol Doamne hai cu mine la munca mea!🙏....Dupa amiaza era in toi,soarele inca dogorea,maslinii parca si mai inalti acopereau cu umbra lor mana de om ce se inalta sa culeaga..Am iesit din casa dupa un somn linistitor,cu ochiul dezumflat ,fara sa il tratez cu nimic,doar apa rece ...si Dumnezeu!Su din nou am zis:Hai cu mine Doamne la munca mea !...

Cand crezi cu tarie ca El este cu tine,nu este nevoie de rugaciuni lungi,ci doar de cuvantul spus..cu inima!!🙏💜


Am fost rege in casa altuia..


 

In viata mea am fost poate cersestor in casa mea si rege in casa altuia!Am avut sa impart cu toti sau poate au fost zile si nopti goale!M-au ridicat in slavile cerului cei carora le-am  dat si m-au coborat in iadul uitarii si acolo m-au lasat cei carora nu le-am dat!Am intins mana intodeauna catre cer,mi-am plecat genunchii si trupul si inima,cu lacrimi reci si seci si apoi m-am ridicat iar si iar utand ce a fost ,uitand ce este in zadar!Am iubit cu patima betiei viata sau am  urat-o cu indarjirea treziei!..

Doamne nu ma lasa sa merg pe carari ne stiute de mine, 🙏 ci doar pe carari stiute de Tine!!!

..Venise timpul in ,,Italia mea" ,sa cunosc si alta lume,o lume care ma invata din experienta ei,sau poate a mea!!

-E furba Michela,ha capito tutto!!

Asa zicea mama acelei sotii de senator!Dar ea nu stia ca eu cunosteam suferinta si betia mai mult ca ea,caci crescusem si traisem printre,,bautori"☺ de meserie!.Am plecat ochii in jos la vederea acelei femei ,cocolosita in patul ei ,plina de lacrimi in inima,si de suferinta ce i se vedea pe chipul cu care se chinuia din rasputeri sa imi zambeasca!Nu i-am zis nimic doar m-am dus linga ea si am imbratisat-o,ca si cum as fi imbratisat-o pe mama mea!Un oftat prelung a iesit din pieptul ei si,,femeia de gheata" asa cum o numeam eu,s-a topit intr-un suspin ca un susur ..greoi..Nu stiu cat a durat imbratisarea dar stiu ca de atunci,ea nu mai era de gheata,iar eu ..eram ,,figlia"!!..
In toate a fost un,,iar si iar" caci este viata daca nu un dar!!?

miercuri, 23 septembrie 2020


 Cate vise Doamne ai pus in viata mea💜🙏si tot atatia oameni  ca sa ma indrume sa le implinesc!

...dupa un timp in,,Italia mea",priveam cerul care se unea cu pamantul intr-o seara minunata si instelata!Atunci ,da atunci a cazut o stea si copilul din mine imediat si-a pus ,,dorinta"  si i-am dat-o la stea!

Exact atunci cand nu mai speram ,credinta,acea credinta din mine mi-a ajutat !..gandeam demult cum sa fac sa imi aduc copii in ,,Italia mea"   ...si acel om a venit ca o bucurie in  calea mea!Un cuvant,o vorba un sentiment si a activat ceea ce trebuia!

Credinta,simtamantul din tine,in acelTot care este,in Dumnezeu asa cum il numim noi,iti da puterea dar si forma,calea indrumarea sa faci,sa fii sa manifesti!Nu iti trebuie multe cuvinte si nici multa ,,inteligenta" ci doar credinta..ta.

...Ah !!dulce reintalnire!!Picioarele mi s-au inmuiat si totusi forta iubiri pentru ei a invins!Imbratisare??Nu!!Ci uniune cu intregul,cu universul cu lumea mea!Lumina din ochii copiilor mei era mai puternica decat un foc aprins pe timp de iarna,bucuria lor  mi-a umplut sufletul!Nu mai exista nici gand nici cuvant ci doar o imbratisare intru unire!!....


 "Avem nevoie de linişte pentru a ne putea atinge sufletele."

 Maica Tereza.

.....si ma dureau ochii de atata plins!!Lasasem in tara ceea ce aveam mai scump:copii mei!Noptile mele erau lungi ,pline de rugaciuni catre cel sfant!Ziua munceam si visam cu ochii deschisi,planuiam rectificam ..oboseam trupul si mintea,dar sufletul??Sufletul nu se linisteste niciodata..El cauta si cauta pina cand gaseste..linistea!In,,Italia mea",visul se contura,viata si oamenii ma indrumau!Dar sufletul..ehh acolo era!...

Cand crezi cu tarie in ceva pina si sufletul isi gaseste linistea!Credinta ,nu acea credinta de care vorbesc toti,ci chiar acea simtire,o simti e in tine si stii ca e doar a ta!Acea credinta era a mea,imi aducea linistea!

Cum sa nu creziTincuta,acum in ,,credinta" ta,cand ea te-a ajutat,te-a inaltat de atatea si atatea ori??!

Trecutul nu se retraieste la infinit ci te ajuta sa iti aduci aminte cine esti si de unde ai venit!



Si cand nu stii sa vorbesti☺ pamantul te ajuta!

 Cum sa nu poti Tincuta,acum cand le-ai trecut deja pe toate??

...Incepusem munca in ,,Italia mea",nu stiam sa vorbesc o,,boaba"😕,si totusi prima zi de lucru m-a invatat ca atunci cand vrei sa spui sa comunici ceva,pamantul din tine te ajuta!Lucram la cules de rosii cu o poloneza care era mai,,iota" decat mine cu vorbitul italienei!Ce sa ii spui??Cum sa ii zici ca vrei apa??Si uite asa ca doua maimute😂 prin semne am comunicat!!Ne ajutam una pe alta,ca si cum sufletele noastre stiau deja!!Si radeam impreuna radeam de situatia creata,de viata,de bucurie si eu si ea ca eram :fiecare in,,Italia mea"!

......Cum sa nu poti acum sa iti spui dorinta ta??!cand atunci fara sa vrei o manifestai deja!!💜🙏

Pamantul din tine te invata...sa zbori catre dorinta ta!


 ...Oboseala isi spune cuvantul si eu adorm,cu nasul in geamul rece!!Hai repede la cafea ,santem in Italia!..Striga soferul zambitor.Curioasa cobor,cu gandul la cum o fi Italia!!

Ah ce mica e cafeaua,si ce tarie !!Cine sa o bea??☺ Deja inghitisem ceasca micuta,iar gustul cafelei imi ardea gatul ca o ,,tuica" de-a noastra☺Caut cu ochii sa vad,,Italia",mea..dar in afara buruienilor inalte ascunse dupa un gard inalt de sarma nu vad nimic!Oamenii grabiti catre autocarele lor vorbind in limba lor,care poate ca si mine sunt in cautarea ,,Italiei"lor!!

Asteptarea e lunga si calea e grea...


cine a spus ca ITALIA....

 VISELE NU SE RISIPESC ,DAR NICI NU ZBOARA DACA NU LE DAI ARIPI....

...in autocarul plin de oameni care mergeau catre viitorul lor, eu  visam cu ochii deschisi la ITALIA

mea.Muzica plingareata a lui Adrian Minune care rasuna prin boxe, imi facea sufletul sa plinga pentru ceea ce lasasem in urma,copii mei.Cu sufletul la ei dar cu sperantele in visul meu ,imi imaginam o tara mnunata unde totul este curat,unde totul este bogat, unde totul..nu va fi ca in tara mea.Printre muntii care ma urmareau de afara, ceata se lasa usor ,iar eu am inceput sa visez..o alta viata, un alt drum ..o noua speranta.Zburam si eu si visul meu printre  norii de ceata.


marți, 15 septembrie 2020

Frici...trepte

 Nu am sa scriu despre frici,dezamagiri decat in cuvinte care arata valoarea fricilor ,dezamagirilor!Ele sunt ,,trepte" cum le numesc eu,☺,trepte de scari ,care te duc mai departe catre tine insuti sau catre Dumnezeu!!!Cand eram mica(4-5ani),ma miram cum bunica o femeie solida si inalta(de altfel ca si mama si surorile mele,doar eu fiind mai slabuta si micuta😬),nu poate urca scarile atat de repede cum puteam eu☺ si ii trebuia un minutel o secunda sa ,,isi traga sufletul"!Ei acum inteleg ca in frica ei ca eu sa nu ma ranesc facea ,utiliza acest,,tertip",pentru a ma linisti pe mine!!Asa ca hai sa utilizam mici ,tertipuri"☺  pentru frica noastra,daca vrem sa ajungem sus!!

Nu degeaba zice un proverb romanesc:Frica are un pas bun!!🤔

Zi buna sa avem,mergand in pas bun !!Mihaela.


Toamna..

 E toamna!!💜Se  aduna recolta de peste an,se fac provizii noi aruncand ceea ce nu mai este bun!!Sa umplem cufarul cu bucurii iar tristetile sa le aruncam in pamantul frumos ,el va sti cum sa le recicleze!!Cand vine iarna sa ne gaseasca cu sacii plini de bucuria de a trai,caci restul se inmulteste de la sine!!☺💜Zi buna sa avem umplind sacii cu .bucurie si multumire!!🙏💜


sâmbătă, 29 februarie 2020

Babele

Inceputul primaverii este legat, pentru noi, romanii, de o traditie autentica, ce se pierde in negura timpului. In credinta populara, babele, pentru ca despre traditia lor vorbim, sunt inzestrate cu puteri magice, care le permit sa influenteze starea vremii. Cea mai cunoscuta dintre aceste batrane fabuloase este Baba Dochia, cea care, în primele zile ale lui martie, incepe sa dezbrace, unul cate unul, cele noua cojoace care i-au tinut de cald in friguroasele luni de iarna.
Pentru noi, romanii, luna martie are o incarcatura profund simbolica: pe langa Martisor, 8 martie si Dragobete, in traditia romaneasca se pastreaza si mitul Babei Dochia. De-a lungul timpului, Baba Dochia a servit drept sursa de inspiratie pentru numeroase legende, care au imaginat-o pe batrana Dochia sub cele mai diverse chipuri. De plida, in mitul Traian si Dochia, Baba Dochia sta la baza etnogenezei poporului roman. In acest mit, Dochia este fiica regelui Decebal, de ea indragostindu-se imparatul Traian, cuceritorul Daciei. Se spune ca, fiind urmarita de trupele lui Traian, Dochia isi gaseste refugiul in munti, unde, cu ajutorul Maicii Domnului, se transforma intr-o batrana care pastoreste o turma de oi. O dovada naturala in sprijinul acestui mit intemeietor ar putea fi reprezentata de binecunoscutele stanci Babele, din muntii Bucegi.
Potrivit altor legende, Baba Dochia este o soacra rea si cicalitoare, care vrea sa scape de nora ei, supunand-o la tot felul de incercari. Asa se face ca, intr-o zi, fata este trimisa la rau, sa spele lana alba pana cand, in mod paradoxal, aceasta s-ar innegri. Necajita ca nu poate sa indeplineasca vointa soacrei sale, biata fata incepe sa planga si se pomeneste langa ea cu doi batrani, Dumnezeu si Sfantul Petru, care se milostivesc de ea si ii innegresc lana. Vazand ca nora ei se intoarce acasa cu lana neagra, asa cum ii ceruse ea, Baba Dochia o trimite pe fata din nou la rau, sa albeasca lana la loc. Dumnezeu si Sfantul Petru ii vin din nou in ajutor fetei, de aceasta data trimitand-o sa culeaga flori si fragi pe care sa i le daruiasca soacrei. Vazand florile si fragii si convinsa ca a venit primavara, Baba Dochia pleaca la munte cu turma sa de oi. Pe drum, isi da jos, treptat, cele noua cojoace, insa, dupa noua zile, in urma unui inghet, Baba Dochia se transforma in stana de piatra impreuna cu oile ei.
Traditia poporului roman asociaza zilele cuprinse intre 1 si 9 martie cu babele, simbol al valorilor familiale traditionale si garantie a vietii vesnice. Despre Baba Dochia se crede ca, in aceste zile, isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi. Din batrani se spune, de asemenea, ca babele ne pot influenta starea sufleteasca pentru tot restul anului, astfel explicandu-se si credinta potrivit careia asa cum e ziua babei fiecaruia dintre noi, asa ne va fi tot anul. Conflictul dintre soacra si nora ilustreaza, in plan concret, confruntarea dintre anul vechi si anul nou, antiteza iarna-vara, frig-caldura, sterilitate-fecunditate.
Traditia cere ca din 1 pana pe 9 martie sa ne alegem o baba, o zi care ne va ajuta sa ne facem o idee despre cum ne va fi anul in curs: o zi senina si insorita este semn de noroc si belsug, in schimb, o zi mohorata si ploioasa prevesteste un an cu incercari. Primele zile ale lui martie sunt zilele Dochiei, cu vreme schimbatoare precum caracterul capricios al Babei Dochia.
Tot potrivit traditiei, baba ne-o alegem in functie de ziua nasterii. Astfel, daca cifra zilei de nastere este mai mare decat cifra noua, ziua babei se afla calculand suma celor doua cifre. In credintele populare, cea de-a noua zi revenea celei mai importante dintre femeile din casa. Aceasta putea chiar sa lase mostenire ziua babei ei, ca simbol al delegarii responsabilitatii familiale. De asemenea, instabilitatea timpului specifica inceputului primaverii era asociata, in comunitatile traditionale, cu inconstanta trasaturilor de caracter, celor in cauza atragandu-li-se atentia de catre rude, vecini si cunoscuti. Obiceiul babelor avea, asadar, si un scop educativ.
Dincolo de traditie si legenda, babele vestesc triumful gratioasei primaveri, cu a ei explozie de viata, lumina, caldura si culoare asupra iernii si alor ei fiori de gheata, care, oricat de poetici ar fi, raman de temut.